Kontakt: info@powernet.se

Lång kö för att köpa elbil

Elbilar har blivit en allt vanligare syn på våra gator. En syn som är välkommen med tanke på mängden koldioxid som släpps ut dagligen av vanliga bilar som drivs på fossila bränslen. Med framgång kommer dock efterfrågan, så pass hastigt att den som vill köpa elbil får ställa sig i kö. 

I somras trädde det omtalade bonus malus-systemet i kraft. En ändring som innebär att du får en bonus upp till 60 000 kronor om du köper en bil med lågt koldioxidutsläpp. Köper du däremot en bensin- eller dieseldriven bil får du förhöjd fordonsskatt under de tre första åren. Syftet är att få fler att välja de eldrivna bilarna framför de som drivs av fossila bränslen. Ändringen liknar det bonussystem som finns i vårt grannland Norge. Där finansierar staten upp till 50% av kostnaden av en ny elbil.

Stor efterfrågan

Med den nya ändringen har det skett en markant ökning på efterfrågan av elbilar. Den har varit så markant att de som vill köpa en laddningsbar bil måste ställa sig i kö. Vissa märken och modeller är det akut brist på. Vill man exempelvis köpa en laddhybrid från Volvo får man vänta fram till årsskiftet tills man får den. Jämför man försäljningen av miljövänliga bilar mot föregående sommar är det en ökning på hela 21 procent. Vi går alltså mot en allt mer fossilfri trafik!

Om du känner dig tveksam till att köpa elbil finns det ännu fler argument som borde få dig att bli intresserad av ett köp. Många som talar emot elbilar menar att de inte har lika lång räckvidd och att det är krångligt att ladda dem. Lyckligtvis forskas det något enormt inom området och forskare har faktiskt lyckats ta fram en ny batteriteknik som låter elbilar laddas lika snabbt som en vanlig bil fyller på bränsle. Vi är inte långt ifrån ett samhälle där elbilar är minst lika effektiva som dagens bilar som går på fossilt bränsle.

Scroll to top