Kontakt: info@powernet.se

Bitcoin – nu en valuta bland alla andra?

Bitcoin är en valuta som inte är knuten till någon centralbank. Många experter var inledningsvis skeptiska till den, men det verkar nu som att den stabiliserats och den betraktas nu som en relativt säker, om än volatil, investering. Lär dig mer om bitcoin i den här artikeln.

Vad du behöver känna till om bitcoin är att det är en virtuell valuta, eller så kallad kryptovaluta, som inte regleras av någon centralbank. Det går att handla med den på olika ställen runtom i hela världen, framför allt online.

”Under december 2017 nådde värderingen sin toppnotering då en bitcoin värderades till mer än 19 000 dollar”

Toppnoteringar och stabilisering

När bitcoin lanserades var det många som inte tog den virtuella valutan på allvar. Experter undrade hur en valuta som inte var centralt reglerad överhuvudtaget skulle kunna fungera. Nu är tongångarna annorlunda. Bitcoin åkte under några år berg-och-dalbana sett till hur valutan värderades. Under december 2017 nådde värderingen sin toppnotering då en bitcoin värderades till mer än 19 000 dollar. Sedan några år tillbaka är valutan dock inte fullt lika volatil. Rekordvärderingar som den som nämndes ovan gav naturligtvis upphov till fantastiska historier på sina håll. Ett särskilt exempel kretsade kring en tidigare norsk student. Han köpte bitcoin runt 2009, när valutan först lanserades, för att skriva om den i en uppsats. Han glömde sedermera av sin investering, han hade ju bara köpt för några få kronor utan något annat syfte än att testa hur det fungerade. 7-8 år senare kunde han konstatera att han blivit miljonär på kuppen. Historier som den har knappast minskat valutans popularitet.

Scroll to top