Kontakt: info@powernet.se

AI är framtidens arbetskraft

Det finns många filmer som speglar en framtid där planeten jorden styrs av robotar med artificiell intelligens. Titlar som Terminator och I, Robot är bara några få exempel i genren. Hur sanna och pricksäkra Hollywoodregissörerna är på att spå framtiden är något vi får uppleva med tiden.

I dagens samhälle sköts majoriteten av alla jobb fortfarande av människor, men allt eftersom försvinner yrken som istället blir automatiserade. Detta är något vi bör vänja oss vid, år 2030 tros nämligen AI bidra med hela 1,7 biljoner dollar till världsekonomin. Det är mer än hela Kinas och Indiens ekonomier kombinerat. I den publicerade framtidsanalysen och uppskattningen kan man även läsa att man inte bör vara orolig inför ett samhälle med brist på jobb. De menar nämligen att i takt med att vissa typer av jobb försvinner kommer det att dyka upp nya som är anpassade efter teknikens utveckling.

Kina är ett av de länder där man satsar stora summor pengar på robotar med en strävan att anlägga allt fler automatiserade industrier. Världsbanken är däremot kritiska till Kinas satsning. Att ersätta majoriteten av de riktiga människornas arbeten med robotkraft hotas antalet arbetstillfällen. Världsbanken menar att det är en balansgång i vilka yrken som bör bli automatiserade och vilka som fortfarande bör utföras av människor.

Robotar i vardagen

Robotdammsugare och robotgräsklippare har blivit vanligare hos familjen Svensson. Det är skönt att slippa vardagssysslorna och istället låta en självgående maskin sköta jobbet. Känner du att du skulle vilja ha mer robothjälp i vardagen blir du säkert glad av att höra att två robotar tillsammans lyckats montera en stol från Ikea helt själva. Genom AI lyckades de samarbeta och lära sig hur stolen skulle sättas ihop. Kanske är frustrationen som ofta uppstår i samband med att man bygger ihop Ikeamöbler ett minne blott? Det är lättare att låta robotar ta sig an utmaningen.

Scroll to top